Als telg uit een rijke en invloedrijke familie kreeg Jan Teunissen (1898-1975) al vroeg de kans om zijn ambities als filmmaker na te jagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide hij uit tot de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie. Als hoofd van de filmafdeling van de NSB en SS kreeg hij de bijnamen ‘de filmtsaar’ en ‘de Nederlandse Leni Riefenstahl’. Na de oorlog werd Teunissen vervolgd en gestraft, maar hij bleef trots spreken over zijn sluwheid en zijn banden met de elite van het naziregime.
Aan de hand van niet eerder gepubliceerde interviews, dagboekfragmenten, familiefilms en propagandafilms ontvouwt regisseur Luuk Bouwman (‘Gerlach’, ‘Allen tegen Allen’) de opkomst en ondergang van deze Nederlandse filmmaker en zijn drijfveren. Tegelijkertijd stelt de film de grenzen tussen documentaire en propaganda ter discussie, en wordt de rol van propagandisten belicht – hoe zij beelden, verhalen, desinformatie en ideologie verspreiden.
Maandag 7 april: met nagesprek
Op maandagavond 7 april is regisseur Luuk Bouwman bij ons te gast. Na de film gaan we met hem in gesprek over collaboratie en de werking van propaganda. Wat zijn de motieven voor collaboratie en wat is de macht van cinema?
80 jaar vrijheid
Filmhuis Bussum besteedt in 2025 regelmatig aandacht aan 80 jaar vrijheid in de programmering. Het nagesprek met Luuk Bouwman op maandag 7 april is onderdeel hiervan. We staan in het gesprek stil bij de werking en kracht van propaganda, ook in onze huidige tijd.