Ziel, gevoel, betrokkenheid, zegt het woordenboek over de betekenis van het Jiddische woord nesjomme. ‘Nesjomme’ speelt zich af in Amsterdam tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, toen één op de tien Amsterdammers Joods was. Fragmenten uit (archief)films worden met elkaar verbonden door het fictieve personage van de zeventienjarige Rusha, in audio vertolkt door de actrice Rifka Lodeizen (‘Simon’, ‘Kan Door Huid Heen’). Haar oudere broer Max is geëmigreerd naar Nederlands-Indië. In haar brieven aan Max vertelt Rusha over haar dagelijks leven in de stad. Zo ontstaat een levendig beeld van alle ontwikkelingen en veranderingen in Amsterdam tijdens het interbellum, vanuit het perspectief van de Joodse gemeenschap.
Van het kleurrijke leven in de Jodenbuurt waar Rusha’s vader diamantbewerker is, tot de sociale strijd en de moderne bouwprojecten van wethouder De Miranda; van de opening van de bioscoop van Tuschinski tot de brand die het Paleis voor Volksvlijt in de as legde; van de crisisjaren en het opkomend nationaalsocialisme tot de Jodenvervolging tijdens de bezetting.
Deze nieuwe film van Sandra Beerends (‘Ze Noemen Me Baboe’) gaat niet alleen over het leven van degenen die er niet meer zijn, maar vertelt ook over wat ze hebben achtergelaten: de Joodse ziel van Amsterdam, de nesjomme.
Te zien vanaf donderdag 2 januari.
Vertoning met nagesprek op 8 januari
Op woensdagavond 8 januari is filmmaakster Sandra Beerends ('Ze noemen me Baboe') te gast voor een nagesprek. We gaan met haar in gesprek over het maakproces van deze documentaire over de Joodse gemeenschap in Amsterdam.
Deze film is ook beschikbaar met audiodescriptie via Earcatch.